Hammasproteeseja pitkällä kokemuksella.

Tietoa hammasproteeseista

Suu on elävää kudosta, jossa tapahtuu muutoksia koko ajan. Hammasproteesi tulisi tarkastuttaa ja huoltaa vuoden välein, pohjata 2 - 3 vuoden välein ja uusia 5 - 10 vuoden kuluttua. Viallinen, epäsopiva ja vanha proteesi saattaa aiheuttaa ikäviä vaurioita suussa; ärsyttää limakalvoja, aiheuttaa kasvaimia sekä lihasoireina pään alueen kipua ja särkytiloja. Suupielien haavaumat ja pahanmakuiset proteesit johtuvat usein sienistä ja bakteereista. Hiivasieni on melko yleinen vaiva irtoproteesien käyttäjillä. Lisäksi altistavia tekijöitä ovat suun kuivuminen, eri sairaudet, monet lääkeaineet, puutostilat sekä tupakointi. Hammasproteesista huolehtimalla voi ehkäistä suusairauksia ja se on myöskin keino parantaa jo syntyneitä vaurioita. Proteesin hygienia vaikuttaa myös yleisterveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin sekä yleiseen hyvinvointiin.

Hammasproteesi on oikeiden hampaiden keinotekoinen korvike, joten ei voi odottaa, että se toimisi aivan samalla tavalla kuin omat hampaat. Uusi tilanne tuntuu helpommalta, kun muistaa että tottuminen vie jonkin verran aikaa. Oikein asennoitumalla huomaa totuttelun sujuvan helposti eikä proteesia pidä enää vieraana esineenä, vaan osana itseä. Uusi proteesi saattaa aiheuttaa puhevaikeuksia, koska kielen täytyy ensin sopeutua muuttuneeseen tilanteeseen. Hyvä keino on puheen harjoittelu; ääneen lukeminen hitaasti ja mahdollisimman selvästi. Proteesin ensimmäisten käyttöpäivien aikana saattaa tuntua aristusta, mutta jos se ei lopu, kannattaa ottaa yhteyttä erikoishammasteknikkoon. Jos hammasproteesin kiinnittyvyys ei vastaa käyttäjän odotuksia, eikä pohjalevyn muotoilulla saavuteta enää lisäistuvuutta, voivat kiinnitysaineet olla oikea ratkaisu.

Syöminen proteesi suussa voi aluksi tuntua vieraalta. On kuitenkin hyvä totutella pitämään proteesia syödessä jo ensimmäisenä päivänä ja varata riittävästi aikaa rauhalliseen ruokailuun. Paloiteltu, murea ja pehmeä ruoka on aluksi helpointa. Pureskelussa pitää muistaa käyttää sivualueen hampaita, ei etuhampaita. Näin proteesi pysyy parhaiten paikoillaan.

Huolellinen päivittäinen suuhygienia ja hammasproteesin puhdistaminen on ehdottoman tärkeää. Proteesia käytettäessä sylki ja kieli eivät puhdista suuta riittävän tehokkaasti, koska ikenet ja suulaki ovat osittain proteesilevyn peitossa. Bakteerit kiinnittyvät proteesin pintaan ja lisääntyvät nopeasti tahmeaksi kerrokseksi. Proteesi pitää puhdistaa ainakin aamuin ja illoin, mutta mielellään myös aina aterioinnin jälkeen. Proteesi pestään erityisellä proteesille tarkoitetulla harjalla ja haalealla vedellä. Pesuaineena voi käyttää nestemäistä astianpesuainetta tai proteeseille tarkoitettuja puhdistusaineita. Hankausainetta sisältäviä tahnoja tulee välttää, koska ne vaurioittavat proteesin pintaa. Jos proteesiin kertyy hammaskiveä tai värjäytymiä, ne voi puhdistuttaa erikoishammasteknikolla. Asianmukainen ja säännöllinen suun ja proteesin hoito edistää hygieniaa, ehkäisee suusairauksia ja saa elämänkin maistumaan paremmalta.

Suu ja mahdolliset omat hampaat pitää puhdistaa huolellisesti. Ikenet ja suulaki pitää harjata pehmeällä hammasharjalla aamuin ja illoin. Harjaaminen virkistää limakalvoa ja parantaa verenkiertoa.

Yleensä neuvotaan ottamaan proteesi yöksi pois suusta. Näin suu ja limakalvo saavat levätä ja suun tulehdusten vaara pienenee. Tällöin ei myöskään mahdollinen yöpureskelu (bruksismi) rasita ikeniä eikä proteesia. Keinoikenien akryylimateriaali säilyttää parhaiten ominaisuutensa kosteassa, mutta kosteudessa viihtyvien tulehdusbakteerien takia suositellaan proteesien kuivasäilytystä suun ulkopuolella.

Hammasproteesien puhdistusaineista ja tarvikkeista sekä erilaisista kiinniteaineista kannattaa keskustella erikoishammasteknikon kanssa.

Loading…